Cena americkej ropy vzrástla k hranici 97,5 USD za barel

16.12.2013 Celý región

New York 16. decembra (TASR) - Cena americkej ropy sa dostala výrazne nad 97 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na najnovšie signály o postupnom zotavovaní ekonomiky eurozóny, ako aj na pokračujúce blokovanie exportných terminálov v Líbyi. Informovala o tom agentúra AP.

Trhy na jednej strane podporili správy z eurozóny, že aktivita súkromného sektora menového bloku sa tento mesiac zvýšila viac, ako ekonómovia očakávali. Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v decembri zvýšil na 52,1 bodu z novembrových 51,7 bodu.

Zároveň cenu ropy ovplyvnil aj fakt, že líbyjské ropné terminály, ktoré sa mali otvoriť už cez víkend, zostali uzatvorené. Milície z východnej Líbye, ktoré vývozné terminály kontrolujú, totiž uviedli, že vláda ich podmienky nesplnila.

Trhy okrem toho vyčkávajú na rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed, ktorá by v stredu (18. 12.) mala oznámiť, či ponechá súčasný program nákupu dlhopisov v platnosti. Viacerí ekonómovia predpokladajú, že Federálny rezervný systém (Fed) by mohol po nedávnych pozitívnych údajoch z ekonomiky začať rozsah tohto programu obmedzovať.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári vzrástla napoludnie v New Yorku o 84 centov na 97,44 USD (70,73 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne sa zvýšila až o 1,70 USD na 110,53 USD/barel.
 

Vyberte región